Guest suite 2015

Guest suite 2015

An existing projects in Manchester managed was coming to an end with just one room remained untouched on the top floor. Being long but narrow, it was the most difficult room in the house to plan and furnish, with sloping roof in parts of the space and just one window. The requirement was to create a guest bedroom. It was clear from the start that treating this awkward space in the conventional way would also be the wrong way. It needed a creative approach with bold decisions and bespoke solutions. Once the design concept was agreed on with the client, Bluebell Fitted Furniture with their expertise and problem solving skills were brought in to realise the ambitious design.
Instead of painting the walls white in the attempt to lighten the room with the bed at one end visually maximise the effect of the long room, the decision was made to split the space in to zones, thus creating a guest suite. Each zone had a specific purpose. Warm subdued colours were used with a welcoming and calming effect on the visitors.
The bed was positioned in the middle of the room facing one of the walls where the fitted wardrobes were built in by Bluebell Fitted Furniture. The headboard effectively became the patrician between the bedroom area on one side and the “chill out”, TV area on the other side with an access to the bathroom.
This floor to ceiling patrician is just wide enough to accommodate a double bed, so compact bed side tables were added to the sides. These bed side tables and the bed itself were designed to be in a "floating" style, with LED lighting producing a gentle glow underneath. To make this partition look an integral part of the design and the rest of the furniture, it was linked with the wardrobes by the ceiling panels of varied depths with LED lighting added to the shadow gaps. These panels and the lighting drop down the partition completing the headboard design.
The lighting was of a paramount importance to "pull off" such a challenging design. Otherwise plain wardrobe doors had an unusual detail - cut outs that showed handmade glass wall lights fitted inside of the wardrobes. With these, push to open doors look like they have illuminated, highly ornate handles. The lights are also useful when using the wardrobe, lighting everything inside.
Another, larger square wall light from the same range was used in the sitting area above the sofa. These amazing glass wall lights, the LED lights and the recessed down lighters give the guests an opportunity to choose the appropriate lighting for each occasion.
The central partition received a functional as well as decorative treatment in the sitting area. Flat screen TV is recessed inside along with 3 niches, showcasing the glass vases displayed inside.
A comfortable sofa fits wall to wall, where you can relax and spend time with either a book or your friends. Neutral coloured velvet with silver accents blends effortlessly with the furniture and carpet colours. Two finishes were used on all the furniture, a super matt, velvety finish in a taupe colour contrasting with high gloss rich veneer look in a dark grey/brown shade.
But without a splash of colours, the room would become monotonous and dull. The Roman blind and the cushions are bringing this space to life. Their vibrant colours are picked out in the rest of the accessories.
Many elements and details were done or used in this project for the first time, but Bluebell Fitted Furniture were enthusiastic about the innovation and finding the ways of making the design created by Art of Interiors work. They embraced an especially difficult task of scribing the panels where the walls and ceiling are incredibly uneven in this old property. The linear design with straight minimal lines had to look perfect regardless of the state of the walls and the ceiling. And they achieved it!
The sitting area has access to the bathroom. It is occupying a small space with a considerable part of it completely wasted under the sloping roof. The solution was to create a visually stimulating display rather than boxing it off with fitted storage. Three steps were built with shadow gaps and LED lighting, making this feature a focal point. Bespoke curved glass shower screen was designed to echo the rounded shapes of these steps. The display niches and the shelf with the round wash basin are finished in iridescent glass mosaic linking with the accent colours in the guest suite. The main tiles colour is pale taupe, blending in with the colours dominating in the bedroom next door. Concealed storage cabinet is hidden behind the mirrored panels above the wash basin, combining the aesthetics and practicality.
The innovative design approach taken and the skills and expertise of Bluebell Fitted Furniture made this difficult space, reserved for a simple guest bedroom a stunning guest suite, that feels cosy and inviting, yet it is versatile and factional. The client’s expectations were exceeded!
No
Date:
2016
Size
Medium
Guest suite 2015

Guest suite 2015

An existing projects in Manchester managed was coming to an end with just one room remained untouched on the top floor. Being long but narrow, it was the most difficult room in the house to plan and furnish, with sloping roof in parts of the space and just one window. The requirement was to create a guest bedroom. It was clear from the start that treating this awkward space in the conventional way would also be the wrong way. It needed a creative approach with bold decisions and bespoke solutions. Once the design concept was agreed on with the client, Bluebell Fitted Furniture with their expertise and problem solving skills were brought in to realise the ambitious design.
Instead of painting the walls white in the attempt to lighten the room with the bed at one end visually maximise the effect of the long room, the decision was made to split the space in to zones, thus creating a guest suite. Each zone had a specific purpose. Warm subdued colours were used with a welcoming and calming effect on the visitors.
The bed was positioned in the middle of the room facing one of the walls where the fitted wardrobes were built in by Bluebell Fitted Furniture. The headboard effectively became the patrician between the bedroom area on one side and the “chill out”, TV area on the other side with an access to the bathroom.
This floor to ceiling patrician is just wide enough to accommodate a double bed, so compact bed side tables were added to the sides. These bed side tables and the bed itself were designed to be in a "floating" style, with LED lighting producing a gentle glow underneath. To make this partition look an integral part of the design and the rest of the furniture, it was linked with the wardrobes by the ceiling panels of varied depths with LED lighting added to the shadow gaps. These panels and the lighting drop down the partition completing the headboard design.
The lighting was of a paramount importance to "pull off" such a challenging design. Otherwise plain wardrobe doors had an unusual detail - cut outs that showed handmade glass wall lights fitted inside of the wardrobes. With these, push to open doors look like they have illuminated, highly ornate handles. The lights are also useful when using the wardrobe, lighting everything inside.
Another, larger square wall light from the same range was used in the sitting area above the sofa. These amazing glass wall lights, the LED lights and the recessed down lighters give the guests an opportunity to choose the appropriate lighting for each occasion.
The central partition received a functional as well as decorative treatment in the sitting area. Flat screen TV is recessed inside along with 3 niches, showcasing the glass vases displayed inside.
A comfortable sofa fits wall to wall, where you can relax and spend time with either a book or your friends. Neutral coloured velvet with silver accents blends effortlessly with the furniture and carpet colours. Two finishes were used on all the furniture, a super matt, velvety finish in a taupe colour contrasting with high gloss rich veneer look in a dark grey/brown shade.
But without a splash of colours, the room would become monotonous and dull. The Roman blind and the cushions are bringing this space to life. Their vibrant colours are picked out in the rest of the accessories.
Many elements and details were done or used in this project for the first time, but Bluebell Fitted Furniture were enthusiastic about the innovation and finding the ways of making the design created by Art of Interiors work. They embraced an especially difficult task of scribing the panels where the walls and ceiling are incredibly uneven in this old property. The linear design with straight minimal lines had to look perfect regardless of the state of the walls and the ceiling. And they achieved it!
The sitting area has access to the bathroom. It is occupying a small space with a considerable part of it completely wasted under the sloping roof. The solution was to create a visually stimulating display rather than boxing it off with fitted storage. Three steps were built with shadow gaps and LED lighting, making this feature a focal point. Bespoke curved glass shower screen was designed to echo the rounded shapes of these steps. The display niches and the shelf with the round wash basin are finished in iridescent glass mosaic linking with the accent colours in the guest suite. The main tiles colour is pale taupe, blending in with the colours dominating in the bedroom next door. Concealed storage cabinet is hidden behind the mirrored panels above the wash basin, combining the aesthetics and practicality.
The innovative design approach taken and the skills and expertise of Bluebell Fitted Furniture made this difficult space, reserved for a simple guest bedroom a stunning guest suite, that feels cosy and inviting, yet it is versatile and factional. The client’s expectations were exceeded!
No
Date:
2016
Size
Medium